Rosszindulatú szoftverek

 Rosszindulatú szoftverek

Az emberek munkáját segítő sok hasznos program mellett előfordulhatnak rosszindulatúak is. Ezeket a programokat szintén programozók írják.

Trójai- és kémprogramok

Ezek rendszerint ingyenesen letölthető, jóindulatú segédprogramnak álcázzák magukat. Céljuk a személyes, titkos adatok megszerzése. A megszerzésük után rögzítik, és elküldik a rosszindulatú felhasználónak, vagy reklámcégnek. Így a reklámcégek megtudják, hogy milyen oldalakat látogatunk, milyen az érdeklődési körünk, ezután kéretlen reklámlevelek özönét zúdítják postaládánkba.

windows-mobile-virus[1]

Férgek

Számítógép-hálózatokon terjednek. Betöltődnek a fertőzött gép memóriájába, kikeresik onnan a hálózathoz tartozó gépek elérhetőségeit, majd több példányban továbbküldik magukat azokra.

trojai-virus-28819[1]

Vírusok

Olyan programok, melyek úgy fertőzik meg a megtámadott programokat, hogy abba saját módosított változatukat illesztik be.

Jellemzőik:

  • kisméretűek
  • sokszorosítják magukat
  • rejtőzködnek
  • céljuk a károkozás (pl. adatok megsemmisítése)
  • általában késleltetve fejtik ki hatásukat (adott jelre várnak)

Vírusok fajtái:

  • rendszervírusok
  • alkalmazás vírusok
  • programvírusok

Fertőzés jelei

Menüpontok, programok tűnhetnek el; valamely programok indításakor nem történik semmi; máskor meg magától elindul “valami”.

psw-onlinegames-nnu-filepic_1a[1]

Főbb veszélyek

A kártevő programok álcázhatják magukat, vicces képeket, üdvözlőlapokat vagy hang- és videofelvételeket tartalmazó levélmellékletnek. Ezért kíváncsiságból soha ne nyissuk meg olyan levél mellékletét, amelyet nem tudjuk, hogy kitől érkezett! Mivel nincsen 100%-osan biztonságos módszer a vírusok elleni védekezésben, ezért rendszeresen mentsük el a vincseszteren kívül más háttértárakra is a legfontosabb munkánkat.

hatterkepek-vicces_38[1]

p17paigui311oe1180j6aoun1jek1[1]

Védekezés

Megoldás lehet, ha vírusírtó programot telepítünk a gépünkre, amely állandóan figyeli a rendszert.

avast!7FreeStable_04large[1]