Rosszindulatú szoftverek

Sok hasznos programok mellett vannak rosszindulatúak is, amik a számítógép elromlásához vezethet vagy annak lassúságát eredményezhetik.Ezeket is programozók írják.

Trója- és kémprogramok:

A trójai elnevezés nem véletlen, ugyanis ezek a szoftverek nem egészen azok amiknek látszanak.Ezeket az internetről lehet letölteni. A kémprogramok célja nem a rombolás, hanem a gépen levő adatok megszerzése, amit a programozó rögzíthet vagy elküldhetik reklámcégeknek, akik megnézhetik mi az érdeklődési köröm.

Férgek

A férgek a számítógép-hálózaton keresztül terjednek.Betöltődnek a memóriába, kikeresik onnan a hálózathoz tartozó elérhetőségeket, majd több példányban továbbküldik magukat azokra.

Vírusok

Olyan programok, amelyek úgy fertőzik meg a megtámadott programokat, hogy abba saját módosított változatukat illesztik be.     A vírusok jellemzői:

-kisméretűek
-sokszorosítják magukat
-rejtőzködnek
-céljuk a károkozás
-általában késleltetve fejtik ki hatásukat

A vírusok fajtái:

a.) rendszervírusok
b.) alkalmazás vírusok
c.) programvírusok

A vírusok olyan programok, amelyek megfertőzik a megtámadott programokat és ezáltal kárt okoznak!

A vírusra utalhat a számítógép indokolatlan lassúsága vagy furcsa működése. A vírusok már akkor is kárt okozhatnak, ha ellenőrizetlenül másolják magukat így a számítógép túlterhelődik vagy lelassul.                                                                                                                                 A vírusok leggyakrabban az internetről való letöltéssel kerülnek a gépre. Kíváncsiságból sose nyissunk meg olyan leveleket amiket nem tudjuk kitől jött.Mivel nincs 100%-osan biztonságos vírusirtó rendszer ezért mentsük el munkáinkat más háttértárakra             (pl.:CD, DVD)

Védekezés

A vírusok ellen hasznos lehet vírusirtó szoftver telepítése, amely állandóan figyeli a rendszert(letöltések, e-mail-eket)                                        A vírusirtók alkalmasak a férgek és kémprogramok elleni védekezésre is, ezeket a programokat antivírusoknak is nevezhetjük.

Antivírus szoftvergyártók: VírusBuster (magyar cég) AVG, Avira, Bit9, BitDefender, Dr. Web, Eset, F-Secure, G Data, Hispasec, IBM, Kaspersky, McAffe, Microsoft.

Én az ESET -et vagy az AVG-t ajánlom, nekem eset van és jól működik.

ESETavg

(by Dani)