7.b fiúk kategória bejegyzései

háttértárak

A  háttértár egy számitógépes hardverelem.Nagy mennyiségű adatot képes tárolni,melyeket a számitógép kikapcsolása után is megőriz.Erre azért van szükség, mert a  memóriájában csak ideiglenesen lehet adatot tárolni és ennek tartalma a számitógép kikapcsolása után törlődik.A tárolóeszközök különböző módon tárolják az adatokat.

Rosszindulatú szoftverek

Sok hasznos programok mellett vannak rosszindulatúak is, amik a számítógép elromlásához vezethet vagy annak lassúságát eredményezhetik.Ezeket is programozók írják.

Trója- és kémprogramok:

A trójai elnevezés nem véletlen, ugyanis ezek a szoftverek nem egészen azok amiknek látszanak.Ezeket az internetről lehet letölteni. A kémprogramok célja nem a rombolás, hanem a gépen levő adatok megszerzése, amit a programozó rögzíthet vagy elküldhetik reklámcégeknek, akik megnézhetik mi az érdeklődési köröm.

Férgek

A férgek a számítógép-hálózaton keresztül terjednek.Betöltődnek a memóriába, kikeresik onnan a hálózathoz tartozó elérhetőségeket, majd több példányban továbbküldik magukat azokra.

Vírusok

Olyan programok, amelyek úgy fertőzik meg a megtámadott programokat, hogy abba saját módosított változatukat illesztik be.     A vírusok jellemzői:

-kisméretűek
-sokszorosítják magukat
-rejtőzködnek
-céljuk a károkozás
-általában késleltetve fejtik ki hatásukat

A vírusok fajtái:

a.) rendszervírusok
b.) alkalmazás vírusok
c.) programvírusok

A vírusok olyan programok, amelyek megfertőzik a megtámadott programokat és ezáltal kárt okoznak!

A vírusra utalhat a számítógép indokolatlan lassúsága vagy furcsa működése. A vírusok már akkor is kárt okozhatnak, ha ellenőrizetlenül másolják magukat így a számítógép túlterhelődik vagy lelassul.                                                                                                                                 A vírusok leggyakrabban az internetről való letöltéssel kerülnek a gépre. Kíváncsiságból sose nyissunk meg olyan leveleket amiket nem tudjuk kitől jött.Mivel nincs 100%-osan biztonságos vírusirtó rendszer ezért mentsük el munkáinkat más háttértárakra             (pl.:CD, DVD)

Védekezés

A vírusok ellen hasznos lehet vírusirtó szoftver telepítése, amely állandóan figyeli a rendszert(letöltések, e-mail-eket)                                        A vírusirtók alkalmasak a férgek és kémprogramok elleni védekezésre is, ezeket a programokat antivírusoknak is nevezhetjük.

Antivírus szoftvergyártók: VírusBuster (magyar cég) AVG, Avira, Bit9, BitDefender, Dr. Web, Eset, F-Secure, G Data, Hispasec, IBM, Kaspersky, McAffe, Microsoft.

Én az ESET -et vagy az AVG-t ajánlom, nekem eset van és jól működik.

ESETavg

(by Dani)

A jelek

“Ha meg akarod érteni a világot, meg kell értened a jelek világát!”

A jel érzékszerveinkkel felfogható, vagy technikai eszközeinkkel detektálható jelenség . Az információt is a jelek hordozzák. A jeleket csak akkor érthetjük meg, ha ismerjük azok jelentését.

Egydimenziós (1D) jelek

ide soroljuk a Morse-jeleket is

1DKOD

Kétdimenziós (2D) jelek

Ezekkel találkozunk a leggyakrabban.

képszerű:

  • fotó
  • rajz
  • festmény

Mobilka 049

stilizált:

  • térkép
  • tervrajz
  • piktogram

magyarorszag_kozigazgatasi_terkepe

szimbolikus:

  • ékírás
  • karakterek

ekbetu

Háromdimenziós (3D) jelek

images

Analóg jelek

Folytonosan változó, illetve változtatható fizikai mennyiségeket ábrázolnak. Az analóg jel által szállított információ fizikai mennyiség, ilyen például a hang, a fény, a hőmérséklet. Ennek értelmezéséhez a jel valamilyen jelátalakítón megy keresztül. Az analóg jelfeldolgozásának a legnagyobb hátránya a zaj. Amikor az analóg módon rögzített információt lemásolja vagy nagy távolságokra továbbítják, akkor az jelentős mértékben torzul.

Digitális jelek

Változó mennyiségeket diszkrét módon, számjegyekkel ábrázolnak. Ezek a jelek nemcsak karaktert jelölhetnek, hanem például színt is. A „digitális” szót leggyakrabban a számítástechnika és az elektronika területén használják. A digitális rendszerek leginkább bináris számokat használnak a feldolgozáshoz, tároláshoz.

Az operációs rendszer segédprogramjai

Az operációs rendszer segédprogramjai

A számítógéppel végzett munkánk során fájlokat hozunk létre. Ezeket elmenthetjük a háttértárakon kialakított mappaszerkezet megfelelő mappájába is. A későbbiekben a fájlokkal és mappákkal különböző műveleteket hajtunk végre. Ezek közül a leggyakoribb a megnyitás, az áthelyezés, az átnevezés és a törlés. Ezeket a műveleteket az operációs rendszer végzi el, de hogy a felhasználónak minél könnyebb dolga legyen, létrehozták az operációs rendszer segédprogramjai.

Mappa- és állománykezelő segédprogramok

(A mappaszerkezet kialakítására a Windows Intézőt használtuk.)

Ezen kívül más mappa- és fájlkezelő segédprogramokat is telepíthetünk a gépünkre. Ezek közül a legelterjettebb:

Free Commander, Total Commander.  

 TotalCommander       logo    

Ezek a programok két részre osztott ablakban dolgoznak. Mindkét panel külön-külön beállíthatjuk a meghajtót és mappát.

Total Commander

Mozgás a mappaszerkezetben

A mappaszerkezetben egy szinttel feljebb a panelek első sorában léphetünk. A mappákba való belépés egyszerűen az adott sorban az Enter billentyű lenyomásával történik. A segédprogrammal a mappaszerkezet kialakítása nagyon egyszerűvé válik. Először ki kell választani azt a meghajtót, amin létre akarjuk hozni a mappát. A megfelelő menüpont vagy funkcióbillentyű F7 lenyomása után be kell írni a az új mappa nevét.

A segédprogrammal kirajzolható a mappaszerkezet, ami segít az eligazodásban. A mappa tartalma többféleképpen is megjeleníthetjük.

A másolás, áthelyezés, átnevezés és törlés művelethez a fájlokat és mappákat ki kell jelölni. Kijelölés után a menüből, vagy a megfelelő funkcióbillentyű lenyomásával kívánt művelet végrehajtható.

A két panel előnye, hogy egyszerre látjuk azt a mappát, ahonnan másolunk, és azt, ahová másolunk.

Képszerkesztés

940114031_189 jpeg tomoritett
Jobb oldalon látható az eredeti kép, a bal oldalon a JPEG formátumban mentett kép.

A képszerkesztés típusai

Ha Paint rajzolóprogram BMP fájltípusba menti a rajzot, akkor a képet képpontokra bontja fel, és a képpontok tulajdonságait tárolja. Ezt bitterképes képnek nevezzük. Innen ered a BMP elnevezés. A bitterképes kép minősége a nagyításnál romlik. Természetesen más fájltípusokban is menthetjük munkákat.


Pixelek

A 200%-nál nagyobb értékhez tartozó nagyítási nézetben beállíthatjuk a rácsvonalak megjelenítését. Így a hatszorosára nagyított bitterképen már jól láthatóak a képpontok. A képpontot más néven pixelnek nevezzük.

Veszteséges tömörítés

Ha a Paint rajzolóprogram JPG, JPEG fájltípusba menti a rajzot, akkor nem jegyzi meg pontosan minden képpont tulajdonságát, adatát. Bár a kép nagyon hasonlít az eredetire, mégsem teljesen ugyanaz. Ezt nevezzük veszteséges tömörítésnek, mely sokkal kisebbre tudja tömöríteni az adatot.

Az RGB-színmodell

A monitoron a színes kép a vörös, a zöld és a kék szín keveréséből áll elő. Az RGB elnevezés az angol Red, Green, Blue szavak első betűjéből áll.

Az algoritmusok

Az algoritmus egy feladat megoldásának lépésekben történő, egyértelmű és teljes leírása. Az algoritmus segít a tanulásban, a mindennapi tevékenységeidben. Amikor egy feladatot számítógéppel akarsz megoldani, pontosan meg kell tervezned megoldásának lépéseit. Ehhez valamilyen algoritmusleíró eszközt használunk. A programozók körében az egyik gyakori leíróeszköz a folyamat ábra. Az algoritmusok három szerkezeti elemből építhetőek fel: szekvencia, iteráció, szelekció. Szekvencia: az egymás után végrehajtandó tevékenységek sorozata. (kép folyamatábra-szekvencia) Iteráció, ismétlés, ciklus: valamely tevékenység sorozat, ismételt végrehajtása. (kép folyamatábra-iteráció) Szelekció, választás, elágazás: a lépések, tevékenységek közötti választás (kép folyamatábra-szelekció)

Tea főzés algotritmusa

Tömörítés

A tömörítés fogalma, célja

Állományaink mérete olyan nagy lehet, hogy az már hátráltatja a munkákat. A nagy állományok sok helyet foglalnak el a háttértárakon.

Mit tehetünk ilyenkor?

Állományainkat tömöríthetjük. A tömörítés lényege, hogy minden adatsor tartalmaz ismétlődő jeleket. A tömörítés lényege, kevesebb jellel írjuk le ugyanazt a bitsorozatot.

A tömörítés elvégzéséhez különféle tömörítő programok közül választhatunk.

A tömörítés kétféle lehet

Veszteségmentes

A kicsomagolt adat pontosan bitről-bitre megegyezik a tömörítés előttivel.(kép)

Veszteséges

A kicsomagolt adat csak hasonlít az eredeti adathoz. Gyakran észre sem vesszük, hogy nem teljesen ugyanaz. Ezt a módszert használhatjuk a képek,hangok,videók,tömörítése esetén.

Veszteséges tömörítés

Tömörítőprogramok

A fájlok tömörítését és a kicsomagolását tömörítő programokkal végezzük el.

A tömörítő programnak tudnia kell

Tömörítés,kicsomagolás,a tömörített állomány megtekintése(kicsomagolás nélkül), törlés a tömörített állományból,hozzáadás a tömörített állományhoz.images (1)

A tömörítés célja

Az állományok mérete kisebb lesz , így kevesebb helyre van szükség a tárolásukhoz. Rövidebb idő alatt továbbíthatók a hálózaton.

A tömörített állományok kiterjesztése nem EXE vagy COM, ezért az ilyen fájlokra „vadászó” vírusok nem fogják megfertőzni.

Jambrik Csaba

Hello Csaba vagyok. Szabadidőmben olvasok, filmet-és animét nézek. Kedvenc filmjeim a vasember-trilógia és a gyűrűk ura. Kedvenc ételem(/italom) a rántott hús és a tej.