7.b lányok kategória bejegyzései

A jelek és az elvarázsolt jelek

„ Ha meg akarod érteni a világot, meg kell értened a jelek világát”

A jel érzékszerveinkkel felfogható, vagy technikai jelekkel detektálható jelenség. Az információt is jelek hordozzák. A jeleket csak akkor értjük meg, ha ismerjük azok jelentését.

A jelek csoportjai:

  • Vizuális (látható) jelek:
  1. Morze-jelek:morse-jelek
  2. képszerű jelek:festmény
  3. stilizált jelek:pictogram
  4. szimbolikus jelek:rovas
  5. tárgyak:szobor
  6. virtuális tárgyak: hologram
  • Analógjelek: Folytonosan változó, illetve változtatható fizikai mennyiségeket ábrázolnak. Az analóg jel által szállított információ fizikai mennyiség, ilyen például a hang, a fény a hőmérséklet.

Segédprogramok

Mappa-és állománykezelő segédprogramok

A legelterjedtebb segédprogramok a Total Commander, Free Commander.

Total Commander

Ezek a programok két részre osztott ablakokban dolgoznak (ezek a panelek.)

Mindkét panelen külön-külön beállíthatjuk a meghajtót és a mappát

Mozgás a mappaszerkezetben

A mappaszerkezetben egy szinttel feljebb a panelek első sorába léphetünk.

A mappákba való belépés egyszerűen az adott sorban az Enter billentyű lenyomásával történik.

Mappaszerkezet

A segédprogrammal a mappa szerkezet kialakítása nagyon egyszerűvé válik.

Először ki kell választani azt a meghajtót,amin létre akarjuk hozni a mappát. A megfelelő menüpont vagy funkcióbillentyű lenyomása után be kell írni az új mappa nevét.

A segédprogrammal kirajzoltatható a mappaszerkezet,ami segíti az eligazodásban.

Segédprogramok

A segédprogramok megkönnyítik az operációs rendszer kezelését. Legelterjedtebbek a kétpaneles fájlkezelő programok.

Háttértárak

Hátértárak

A háttértárak működési elve:

A számítástechnikában az adatrögzítés bináris formában történik. Ez azt jelenti, hogy mindenféle adatot 0-ák és 1-esek sorozataként állít elő és tárol a gép.A háttértárak mágneses, optikai vagy elektronikai elven működik.Munkáinkat háttértárakra mentjük. Így keletkeznek a fájlok.

Mágneses háttértárak:

Mágneses háttértárak a flopi és a vincseszter. Itt az adatrögzítés lényege, hogy a hordozó anyagokt vékony , mágnesezhető réteg boritja. A mágnesezettség szintjének megváltoztatás jelenti az adatok elmentését.(A mágneses pólusok iránya jelzi a 0-ák és 1-esek sorozatát.)A hordozó anyagok flopi esetében hajlékony műanyag lap, a vincseszternél egy merev fémkorong. (Emiatt szokás a flopit hajlékonylemeznek, a vincsesztert merevlemeznek is nevezni.) A lemezeket használatvétele előtt formázni kell. formázáskor a lemezen koncentrikus körök, sávok alakulnak ki. A sávok további egységekre, szektorokra vannak felosztva. Egy szektorba általában 512 bájt adat fér. a további formázások során mindig új fájlrendszer és boot-szektor jön létre a lemezen. a vincseszter több, egymás fölött elhelyezkedő korongból áll. Az egymás felett elhelyezkedő sávokat cilindernek nevezzük.

 Optikai hátterek:

A cédé és a dévédé lemezek esetében az adatok optikai elven tárolják. Ehhez a fényvisszaverődés sajátosságait használják fel. A cédé és a dévédé az információt egy spirálvonal mentén tároljuk, a lemez közepétől a széle felé haladva. Olyan közel helyezkednek el egymáshoz ezek a vonalak, hogy a cédén lévő spirálvonal 5,4 km hosszú!

Elektronikus hátterek:

A pendrájv egy parányi memóriakártyát tartalmaz, amely ,,nemfelejtő” memória, vagyis az adatok a tápfeszültség kikapcsolása után is megőrzi. Jellemzője, hogy elektronikus írható és törölhető. Ezt a memóriát egy ráerősített fémcsatlakozóval műanyag tokba teszik, és USB-porton keresztül csatlakoztatható a számítógéphez. Önálló áramforrás (elem) csak akkor van, ha egyéb szolgáltatással is rendelkezik, például adatmennyiség-kijelzés vagy MP3, MP4, MP5 zenelejátszás.

Programozzunk!

 

A feladatot bontsd részeire! Majd a részeket további kisebb részekre egészen addig, amíg olyan kis részekhez nem érsz, amit már meg tudsz oldani. Ezekből az elemi részekből építed fel a programot. Ezt a programozási technikát építkezésnek nevezzünk. A részek megvalósításához használd az eljárást! Az eljárásírás a Logoban azt jelenti, hogy új szóra tanítod a teknőcöt. Az elkészült eljárásokat más programoknál is feltudod használni.

A program mentése: Hozz létre egy saját mappát! Minden munkát ide mentsd el! A mentésnél figyelj arra, hogy beszédes nevet válassz! A fájlnevek legyenek rövidek! Ha azt szeretnéd, hogy a munkád egy webböngészőben megjelenjen, akkor ehhez le kel töltened egy plugint.

Önmagát hívó teknőc.

 Perpetuum mobile, vagyis örökmozgó, olyan gép, amely soha nem áll meg. Kicsit másképp: egy olyan gép, amely annyi energiát termel, mint amennyit felhasznál a saját működéséhez.

Az energiamegmaradás törvénye alapján tudjuk, hogy ilyen gép nem létezhet. Minden olyan szerkezet, amely nem rendelkezik külső  energiaforrással, egy idő után, főleg hőveszteség miatt, elveszti kezdeti erejét, és megáll.

Az önmagáthívó eljárást rekurzív eljárásnak nevezzük.

De, hogyan hozhatunk létre az Imagine Logo-ban örökmozgó programot?   Készítsünk órát, amelynek a másodpercmutatója körbe-körbe jár!

1. lépés: Lépjünk be a Logo-ba és válasszuk ki az “Intéző” menüpontot.

1.

2. lépés: Miután kijött egy újabb menü nyomjuk meg a “Főmenü” , utána az “Eljárások” menüpontot.

2.    3.

3. lépés: Nyomjuk meg a “Hozzáad” gombot, majd írjuk be az eljárásunk nevét, ami az “Óra”. Végül nyomunk egy “Ok” gombot.

4.

4. lépés: Beírjuk a parancsot, megnyomjuk az “Ok” gombot.

5.

Ha ez mind megvan már csak be kell írni a parancsot és figyelni, mi fog történni.

Készítsünk sokszögeket rekurzív eljárással, és a várj utasítással lassítsuk le!

eljárás négyzet
   e 100 j 90 várj 100
   négyzet
vége

Most annyiban változtassuk meg az eljárásunkat, hogy, minden lépés után növeljük meg az oldal hosszát! Legyen paraméteres az eljárásunk! Használjuk a lenyomat parancsot is!

eljárás négyzet :oldal
   e :oldal j 90 várj 100
   lenyomat
   négyzet :oldal + 10
vége

Összefoglalva:

A rekurzív eljárás algoritmusa:

eljárás eljárásnév
   utasítások
   eljárásnév
vége

A paraméteres eljárás algoritmusa:

eljárás eljárásnév :paraméter(ek)
   utasítások
   eljárásnév :paraméter(ek)
vége

Rosszindulatú szoftverek

Trójai és kémprogramok

A trójai elnevezés azt jelenti, hogy ezek a szoftverek nem egészen azok, aminek látszanak. Rendszerint ingyenesen letölthető, jóindulatú segédprogramoknak álcázzák magukat.

A kémprogramok nem a rombolás, hanem a személyes, titkos adatok megszerzése. A megszerzett adatokat rögzíthetik és elküldhetik egy rosszindulatú felhasználónak vagy egy reklámcégnek. Ezek a reklámcégek kéretlen reklámlevelek özönét zúdíthatják ránk.

Férgek

A férgek a számítógép-hálózatokon keresztül terjednek. Betöltődnek a fertőzött gép memóriájába, kikeresik a hálózathoz tartozó gépek elérhetőségeit, majd több példányban továbbküldik magukat azokra.

Vírusok

Olyan programok, amelyek úgy fertőzik meg a megtámadott programokat, hogy abba saját módosított változatukat illesztik be. Vírusok jellemzői: kis méretűek, sokszorosítják magukat, rejtőzködnek,

Algoritmusok

Az algoritmus egy feladat megoldásának lépésekben történő,egyértelmű és teljes leírása. Algoritmus Amikor egy feladatot egy számítógéppel kell megoldani, pontosan meg kell tervezni a megoldásának lépéseit. Ehhez valamilyen algoritmusleíró eszközt kell használni. A programozók körében egyik gyakori leíróeszköz a folyamatábra.

Iteráció, ismétlés, ciklus: valamely tevékenység ismételt végrehajtása

Az algoritmusok három szerkezeti elemből építhetők fel: szekvencia, iteráció, szelekció.

Szekvencia: az egymás után végrehajtandó tevékenységek sorozata.

Szelekció, választás, elágazás: a lépések, tevékenységek közötti választás.

Mit tud a teknőc?

A poz! parancs az a parancs amely a korábbi helyzetétől függetlenül mozdul el a teknőc a megadott pozícióba. Az xpoz! Csak az x koordinátát módosítja a másik az eredeti helyzetben marad. Az ypoz! Csak az y koordinátát módosítja az x-től függetlenül.

Az előre és a hátra parancs után számot adunk meg amivel az elmozdulás mértékét szabályozhatjuk. Ez a szám lehet negatív és pozitív is  ha negatív akkor a teknőc hátrafelé mozdul el.

Az előre, illetve a hátra parancsok relatívak. Mert az aktuális helyzetétől képest mozdul el a teknőc a megadott mértékben.Ugyanezt jobbra vagy balra is megismételheted

Gyakran előfordul, hogy egy féle parancsot többször is alkalmazzuk.Ehhez használjuk az ismétlő szerkezetet(ciklust).                    Ciklusok:                                                                              Logo nyelven a következő képpen néz ki az ismétlés formája:                      ismétlés hányszor [mit]:

 

Az irány! 90 parancsot az irány beállítására használjuk. A haza paranccsal a teknőc a kezdeti helyére áll vissza.

mint a példa is mutatja miután megcsinálta az alakzatot vissza áll az eredeti helyzetébe.

A számítógép alkalmazási területei, hálózatai

A számítógép alkalmazási területei

A számítógépeket szinte az élet minden területén alkalmazzák. Találkozhatunk velük az iskolában a számítástechnika órákon, könyvtárakban és otthon is. Minden ember másra használja a számítógépet. Vannak emberek, akik a számítógép segítségével dolgoznak, és vannak, akik csak szabadidejükben ülnek le a számítógép elé.

Boltokban vonalkód leolvasó segíti az eladókat. Bankkártyás fizetéskor hálózati kapcsolat jön létre a bank gépe, és a terminál között.

post_140477_20130913083407

A mérnököket különböző tervezőprogramok segítik munkájukban.

A fényképészek számítógépes programokkal javítják ki a fénykép hibáit, vagy oda nem illő dolgait.   Pl. Photoshop, Photoscape

photoscape_a2_by_dj_fahr-d41icqo

A számítógép az elmúlt évtizedek során hatalmas fejlődésnek indult meg.

Hálózati alapismeretek

Hálózatok azért jönnek létre, hogy a számítógépek kommunikálni tudjanak egymással. Egyikről a másik gépre adatokat tudunk küldeni anélkül, hogy háttértárra lenne szükségünk. Természetesen szabályozni is lehet a hálózatot. Jelszóval is le tudjuk ezt biztosítani. Ide csak az az ember tud már csak belépni, aki tudja a jelszót. A hálózaton a különböző felhasználók különböző jogokat kapnak.

cica kutyus

A számítógépek fejlődése

Tömörítés

Állományainkat tömöríthetjük. A tömörítés lényege, hogy minden adatsor tartalmaz ismétlődő jeleket. A tömörítés során ügyes kódolást alkalmazva kevesebb jellel írjuk le ugyan azt a bitsorozatot. Tömörítést végzünk, amikor adatainkat rövidebb kódsorozattal tároljuk.

A tömörítés elvégzéséhez különféle tömörítő program közül választhatunk. A tömörítőprogrammal tömörített fájlokat használat előtt ki kell csomagolni. Kicsomagolásnak nevezzük a tömörített adatok eredeti állapotába való visszaállítását.

A tömörítés előnyei:a állományok mérete kisebb lesz így kevesebb helyre van szükségünk tároláshoz és rövidebb idő alatt továbbíthatók a hálózaton. A fájlok mentésénél választhatunk úgy nevezett tömörített kódolást. A gif png jpeg mng kiterjesztésű tömörített formába vannak elmentve. Ekkor nincs szükségünk külön tömörítőprogram használatára.