7.a fiúk kategória bejegyzései

Rosszindulatú szoftverek

Az emberek munkáját segítő sok hasznos program mellett előfordulhatnak rosszindulatúak is.  Ezeket a programokat szintén programozók írják.

Trójai- és kémprogramok:

A trójai elnevezés azt jelenti, hogy ezek a szoftverek nem egészen azok, aminek látszanak. A kémprogramok célja nem a rombolás, hanem a személyes, titkos adatok megszerzése. A megszerzett adatokat rögzíthetik és elküldhetik egy rosszindulatú felhasználónak vagy egy reklámcégnek.

Férgek:

A férgek számítógép-hálózatokon keresztül terjednek. Betöltődnek fertőzött gép memóriájába, kikeresik onnan a  hálózathoz tartozó gépek elérhetőségeit, majd több példányban továbbküldik magukat azokra.

Vírusok:

Olyan programok, amelyek úgy fertőzik meg a megtámadott programokat, hogy abba saját módosított változatukat illesztik be.

A vírusok jellemzői:

 • kisméretűek
 • sokszorosítják magukat
 • rejtőzködnek
 • céljuk a károkozás (pl.: adatokat semmisítenek meg)
 • általában késleltetve fejtik ki hatásukat (egy adott jelre várnak)

A vírusok fajtái:

 • Rendszervírusok
 • Alkalmazás vírusok
 • Program vírusok

3

A fertőzés jelei:

Vírusra utalhat a számítógép „furcsa” működése Menüpontok, programok tűnhetnek el, valamely program indításakor nem történik semmi, máskor magától elindul „valami”. A vírusok leggyakrabban programok letöltésekor kerülnek a gépünkre.

Védekezés:

A vírusok ellen megoldás lehet, ha a számítógépünkre  vírusirtó programot telepítünk, amely állandóan figyeli a rendszert (letöltött és indított programokat, e-maileket). A megbízható vírusirtó program az internetről automatikusan frissíti az adatbázisát.

Vírusfertőzés:

hamis_szoftver_biztonsag_idc_2013_bitport

fishing2

Képszerkesztés

Ha a Paint rajzolóprogram bmp fájltípusba menti a rajzot, akkor a képet képpontokra bontja fel, és a képpontok tulajdonságait (azaz valamilyen színrendszerben megadott színét) tárolja. Ezt bittérképes képnek, angolul bitmap picture-nek nevezzük. Innen a BMP elnevezés.

A képpontot más néven pixelnek nevezzük. A pixel (a picture element) kifejezésből származó elnevezés, ahol a pix a picture szó rövidített alakjára utal.

Ha a Paint rajzolóprogram JPG, JPEG fájltípusba menti a rajzot, akkor nem jegyzi meg pontosan minden képpont tulajdonságát, adatát. Bár a kép nagyon hasonlít az eredetire, mégsem teljesen ugyanaz. Ezt nevezzük veszteséges tömörítésnek, mely sokkal kisebbre tudja tömöríteni az adtot.

A bitkép minősége a nagyításnál romlik. A minőségi különbséget akkor láthatjuk, ha kinagyítjuk a képet.

virág

béka

Az eredeti kép 100%-os minőséggel (méret: 38,9 KB) Ugyanaz a kép tömörítve (csaknem 97%-kal kevesebb információ, 1,2 KB) Ugyanaz, erős tömörítés után (csaknem 98,5%-kal kevesebb információ, 662 bájt)

A monitoron színes kép a vörös, a zöld és a kék szín keveréséből áll elő. A színek angol kezdőbetűi alapján (Red, Green, Blue) ezt a színmodellt RGB– színmodellnek nevezzük.

 

Képfájlok típusai:

 • BMP

veszteségmentes tömörítés

 • JPG

veszteséges tömörítés

 

Az RGB- színmodell színei:

 • vörös (Red)
 • zöld (Green)
 • kék (Blue)

 

Képszerkesztő programok:

 • Nature Illusion Studio   Vízesés, hullámzás, hó, eső készítő
 • UnFREEz gif szerkesztő
 • Flame painter szerkesztő
 • Total commander magyar program
 • Photoinstrument – egy fantasztikus retusáló program, magyarul is tud!!!
 • MakeUp Instrument – sminkelő program
 • Reflet, vízes hatású kép készítő
 • Harm’s Tile 99 háttérkép szerkesztő

 

Képszerkesztés egyszerűen:

Segédprogramok

A segédprogramok megkönnyítik az operációs rendszer kezelését. Legelterjedtebbek a kétpaneles fájlkezelő programok. A számítógéppel végzett munkánk során fájlokat hozunk létre. Ezeket elmentjük a háttértárakon kialakított mappaszerkezet megfelelő mappájába. A későbbiekben a fájlokkal és a mappákkal különböző műveleteket hajthatunk végre. Ezek közül a leggyakoribbak a megnyitás, a másolás, az áthelyezés, az átnevezés és a törlés. Ezeket a műveleteket az operációs rendszer végzi el, de hogy a felhasználónak minél könnyebb dolga legyen, létrehozták az operációs rendszer segédprogramjait.

Az előző években a mappaszerkezet kialakítására a Windows Intéző használatuk.(Elindíthattuk a Sajátgép ikonnal is)

Ez a program a Windows része. Ezenkívül más mappa- és fájlkezelő segédprogramokat is telepíthetünk a gépünkre. Ezek közül a legelterjedtebbek a Total Commander, Free Commander.

Ezek a programok két részre osztott ablakban dolgoznak.(Ezeket a részeket paneleknek is szokás nevezni.) Mindkét panelen külön-külön beállíthatjuk a meghajthatót és a mappát.

Tömörítés

Tömörítés

Tömörítést végzünk, amikor adatainkat rövidebb kódsorozattal tároljuk. Kicsomagolásnak nevezzük a tömörített adatok eredeti állapotát.

A tömörítés fogalma,célja :állományaink mérete olyan nagy lehet,hogy az már hátráltatja a munkát. Tömörítő programok például: WinRAR, WinZIP

WinRAR logoWinZip logo

A tömörítés lehet veszteségmentes .A kicsomagolt programok pontosan,bitről-bitre megegyezik a tömörítés előttivel. Ez futtatható állományoknál es a szövegeknél nagyon fontos feltétel.

WinRar

A tömörítés lehet veszteséges is:a kicsomagolt adatok hasonlít az eredeti adathoz Gyakran észre sem vesszük, hogy nem teljesen ugyanaz.

A tömörítés előnyei: az állományok kisebb lesz, így kevesebb helyre van szükség a tárolásukhoz .

A tömörített kódolás: fájlok mentésével választhatunk úgynevezett tömörített kódolást a gif,  jpeg, png kiterjesztésük képe tömörített formában van elmentve.

Programozzunk

 A programozásnál nagyon fontos hogy meg kell tervezni a munkát. A feladatot bontsd részeire! Majd a részeket további kisebb részekre egészen addig, amíg olyan kis részekhez nem érsz,  amit már meg tudsz oldani. Ezekből az elemi részekből építed fel a programot. Ezt a programozási technikát ÉPÍTKEZÉSnek nevezzük.

 A tervkészítéshez használd valamelyik leíró módszert!

Tervkészítés

Részekre bontás

Részek megrajzolása, eljárások írása

 • Többféle módon készíthetünk eljárásokat az Imagine Logoban. Ezt szervezheted a Logo program Intézőjében is.

Beépíthető, felhasználható eljárások:

 • Van-e olyan eljárás, amit már megírtál, és azt felhasználhatod? A négyzet-, háromszög- eljárást már korábban elkészítettük. Másold át azokat a projektedbe! Ezt a következőképpen teheted meg: A szerkesztés menü másol, parancsot válaszd! Ha szükséges, változtasd meg az átmásolt eljárásokban használt oldalméreteket!

imagine telepitése

A részek magvalósításához használd az eljárást! Az eljárásírás a Logoban azt jelenti hogy új szóra tanítod a teknőcöt.  Az elkészült eljárásokat más programoknál is fel tudod használni.  Hozz létre egy saját mappát! Minden munkát ide mentsd el! A mentésnél figyelj ara, hogy beszédes nevet válassz! A fájl nevek legyenek rövidek!

Az elvarázsolt jelek

Az elvarázsolt jelek

Az adat valamilyen jelrendszerben ábrázolt jelek sorozata. Az adatnak van jelentése, ha számunkra értelmezhetetlen vagy hamis információt tartalmaz, akkor is adatnak tekintjük.

A legegyszerűbbek azok a jelrendszerek, amelyben két elem jel van (1, 0). Ebben az esetben bináris jelrendszerről beszélünk.

ASCII-kód

A számítógépekben a karakterek kódolására az ASCII-kódrendszert használjuk.

(American Standard Code for Information Interchange)

Próbáld ki!

Indítsd el a jegyzettömb-programot!

Kapcsold be a numerikus billentyűzetet, majd az ALT gombot lenyomva, gépeld be: 65! Engedd fel az ALT gyombot,

Megjelenik az A betű!

65 66 67 68
A B C D
97 98 99 100
a b c d

Paraméteres eljárás

sokparameter

A paraméter olyan mutató, amelynek értéke egy adott alkalmazásban változik. A paraméteres alkalmazásakor meg kell adni a paraméter értékét is. A paraméterek értékével egy eljáráson belül akár számításokat is tudok végezni.

A sorminta rajzolás algoritmus

Alap1 rajzolása

Alap2 rajzolása

Sor készítése alapelemekből

Visszalépés a kezdőpontba.

 

Eljárás vissza :darab

Balra 90 előre :darab * (2* :hossz)

Jobbra 90

Vége

 

Eljárás sor :hossz :darab

Ismétlés :darab [alap1 :hossz alap2 :hossz]

Vissza :darab

vége

Háttértárak

A számítástechnikában sz adatrögzítés bináris formában történik. ez azt jelenti, hogy mindenféle adatot 0-ák és 1-esek sorozataként állít elő és tárol a gép.Munkáinkat háttértárakra mentjük. Így keletkeznek a fájlok.

Winchester (Merevlemez)

Mágneses háttértárak

Mágneses háttértárak a flopi és a vincseszter. Ezeknek az a lényege, hogy a hordozható anyagot, mágnesezhető réteg borítja.(A mágneses pólusok iránya jelzi a 0-ák és az 1-ek irányát. A flopinál vékony, hajlékony műanyag lap, a vincseszter esetében vastag fémkorong van.

Optikai háttértárak

DVD

A cédé és a dévédé lemezek esetében az adatokat optikai elven tárolják. Ehhez a fényvisszaverődés sajátosságait használják fel. A cédé és a dévédé optikai elven működő háttértár

 

Elektronikus háttértárak (Memóriatárak)

A pendrájv egy parányi memóriát tartalmaz, amely „nemfelejő”

top-6-best-selling-pen-drive

memória, ezért a tápfeszültség kikapcsolása után is megőrzi a fájlokat.

A háttértárak adattároló képessége

A háttértárak adattároló képességét az adat mennyiségével tudjuk meg.

A mágneses adattárolók kapacitását a lemezen található cilinderek vagy sávok száma határozza meg. A flopi esetében egy oldalon 80 sáv található, sávonként 18 szektorral. Egy szektor 512 bájt adatot tárolhat. A flopinak (3.5”) 2 oldala van.

A CD felületén lévő spirál hossza 5378 méter.

Algoritmusok

Algoritmusok:

Az algoritmusok egy feladat megoldásának lépésekben történő, egyértelmű és teljes leírás. Az algoritmus segít a tanulásban, a mindennapi tevékenységeimben. Amikor egy feladatot számítógéppel akarsz megoldani, pontosan meg kell tervezned megoldásának lépéseit. Ehhez valamilyen algoritmus leíró eszközt használunk. Tavaly már megismerkedtél a rajzos és szöveges leírással. A programozók körében az egyik gyakori leíróeszköz a folyamatábra.

Az algoritmusok három szerkezeti elemből építhetők fel:

algoritmus_elemek

Szekvencia:

az egymás után végrehajtandó tevékenységek sorozata.

szekvencia a Logo nyelven: E 100 J 90 TF E 100 B 90

Iteráció, ismétlés, ciklus:

valamely tevékenység sorozata, ismételt végrehajtása.

iteráció, ciklus a Logo nyelven: ISM 4[E 100 J 90]

Szelekció, választás, elágazás:

a lépések, tevékenységek közötti választás

szelekció Logo nyelven HA :hossz>200 [STOP]