petrillapanna összes bejegyzése

Jelek-elvarázsolt jelek

„Ha meg akarod érteni a világot, meg kell értened a jelek világát!”

A jel érzékszerveinkkel felfogható, vagy technikai eszközeinkkel detektálható jelenség. Az információt is jelek hordozzák. A jeleket csak akkor értjük meg, ha ismerjük azok jelentését.

A jeleket csoportosíthatjuk az érzékelés szempontjából.

Vizuális (látható) jelek

  • képszerű : fotó, rajz, festmény
  • stilizált : térkép, tervrajz, piktogram
  • szimbolikus : ékírás, karakterek
  • tárgyak : szobor
  • virtuális tárgyak : hologram, virtuális valóság

Audiojelek

Az információközlés szempontjából kiemelt jelentőségű a beszéd.

Bizonyos személyeknél, például gyengénlátóknál nagyon fontos szerepet kapnak.

A jeleket csoportosíthatjuk technikai szempontból:

Analógjelek

Folytonosan változó, illetve változtatható fizikai mennyiségeket ábrázolnak. Az analóg jel által szállított információ fizikai mennyiség, ilyen például a hang, a fény, a hőmérséklet. Ennek értelmezéséhez a jel valamilyen jelátalakítón megy keresztül. Az analóg jelfeldolgozásnak a legnagyobb hátránya a zaj. Amikor az analóg módon rögzített információt lemásolják, vagy nagy távolságra továbbítják, akkor az jelentős mértékben torzul.

Digitális jelek

Változó mennyiségeket diszkrét módon, számjegyekkel ábrázolnak. Ezek a jelek nemcsak karaktert jelölhetnek, hanem például színt is. A „digitális” szót leggyakrabban a számítástechnika és az elektronika területén használják. A digitális rendszerek leginkább bináris számokat használnak a feldolgozáshoz, tároláshoz.

Jelátalakítás

Óriási jelentőségű, hogy az analóg jelek átalakíthatók digitális jellé, és nagy pontossággal vissza is állíthatók analóg jellé.

Elvarázsolt jelek

Az adat valamilyen jelrendszerben ábrázolt jelek sorozata. Az adatnak van jelentése, ha számunkra értelmezhetetlen vagy hamis információt tartalmaz, akkor is annak tekintjük.

A legegyszerűbbek azok a jelrendszerek,amelyekben két elemi jel van. Ebben az esetben bináris jelrendszerről beszélünk.

Petrilla Panna

Sziia mindenki! 🙂 Petrilla Panna vagyok és a 7.c-s vagyok .:) Mi magunk vagyunk az uhalkodói osztály.És senki sem haccsol.Kicsit se.:)
Öhmm…szeretem a fehér színt,a farkasokat,a Simpson family-t,az Asterix és Obelixet (*-*),az Amerikai fatert (good mornin USA!)…és sok mást 🙂
Kedvenc zenekarom a Children of Distance ( a Gyermekszív a legjobb szám…az egyik…szóval ennyi 😀 )