dombaivalentina összes bejegyzése

Az operációs rendszer segédprogramjai

A számítógéppel végzett munkánk során sok fájlokat hozunk létre. A fájlokkal és a mappákkal különböző műveleteket hozhatunk létre. A leggyakoribb a megnyitás, másolás,az áthelyezés,az átnevezés és a törlés.

Ezeket az operációs rendszer segédprogramok hoztak létre. Mappa és fájlkezelő segédprogramokat is telepíthetünk a gépünkre. Ezek közül is a Total Commander, Free Commander.

Ezek a programok két részre osztott ablakban dolgoznak. Ezeket a részeket paneleknek is szoktuk nevezni. A mappákba való belépés egyszerűen az adott sorban az Enter billentyű lenyomásával történik.

Először ki kell választani azt a meghajtót, amin létre akarjuk hozni a mappát. A megfelelő menüpont vagy funkcióbillentyű lenyomásával hozhatjuk elő. A mappák tartalmát többféleképpen is megjeleníthetjük. A másolás, áthelyezés, átnevezés, és törlés művelethez a fájlokat és mappákat ki kell jelölni. Kijelölés után a menüből vagy a megfelelő funkcióbillentyű lenyomásával a kívánt művelet végrehajtható. A segédprogramok megkönnyítik az operációs rendszer kezelését. Legelterjedtebbek a kétpaneles fájlkezelő programok.