szollosidavid összes bejegyzése

Az operációs rendszer segédprogramjai

Az operációs rendszer segédprogramjai

A számítógéppel végzett munkánk során fájlokat hozunk létre. Ezeket elmenthetjük a háttértárakon kialakított mappaszerkezet megfelelő mappájába is. A későbbiekben a fájlokkal és mappákkal különböző műveleteket hajtunk végre. Ezek közül a leggyakoribb a megnyitás, az áthelyezés, az átnevezés és a törlés. Ezeket a műveleteket az operációs rendszer végzi el, de hogy a felhasználónak minél könnyebb dolga legyen, létrehozták az operációs rendszer segédprogramjai.

Mappa- és állománykezelő segédprogramok

(A mappaszerkezet kialakítására a Windows Intézőt használtuk.)

Ezen kívül más mappa- és fájlkezelő segédprogramokat is telepíthetünk a gépünkre. Ezek közül a legelterjettebb:

Free Commander, Total Commander.  

 TotalCommander       logo    

Ezek a programok két részre osztott ablakban dolgoznak. Mindkét panel külön-külön beállíthatjuk a meghajtót és mappát.

Total Commander

Mozgás a mappaszerkezetben

A mappaszerkezetben egy szinttel feljebb a panelek első sorában léphetünk. A mappákba való belépés egyszerűen az adott sorban az Enter billentyű lenyomásával történik. A segédprogrammal a mappaszerkezet kialakítása nagyon egyszerűvé válik. Először ki kell választani azt a meghajtót, amin létre akarjuk hozni a mappát. A megfelelő menüpont vagy funkcióbillentyű F7 lenyomása után be kell írni a az új mappa nevét.

A segédprogrammal kirajzolható a mappaszerkezet, ami segít az eligazodásban. A mappa tartalma többféleképpen is megjeleníthetjük.

A másolás, áthelyezés, átnevezés és törlés művelethez a fájlokat és mappákat ki kell jelölni. Kijelölés után a menüből, vagy a megfelelő funkcióbillentyű lenyomásával kívánt művelet végrehajtható.

A két panel előnye, hogy egyszerre látjuk azt a mappát, ahonnan másolunk, és azt, ahová másolunk.